Nytt år, ny möjligheter och utmaningar

Så står vi här i början av ett nytt år ännu en gång och på något vis går det inte att blunda för att ett ett år summeras och ett nytt ligger framför, orört och för oss att upptäcka... Av nyfikenhet tittade jag tillbaka på hur jag skrev och tänkte vid den här tiden förra året. Vad mina planer och tankar framåt var då. Precis som jag mindes kämpade jag förra året med mina känslor inför att summera året och se framåt, vilket inte är så konstigt tänker idag. Eftersom jag i mångt och mycket varit vilse under året som då varit och befann mig mitt i arbetet med att hitta tillbaka till mig själv och det liv som jag behöver leva för att må bra.

I år ser det annorlunda ut, jag kan se tillbaka och konstatera att så mycket hänt under året som gått. Saker som kanske inte syns utåt men som känns desto mer inombords. Jag har hittat min kompass, lagt ut riktningen för hur mitt liv behöver levas för att vara nära mina värden och vara sann mot mig själv. Jag är inte framme än men riktningen finns där och jag kan påminna mig om den när det svajar. Och kanske viktigast av allt, jag trivs med mig själv idag, jag trivs med den jag blir då jag får utgå från den jag faktiskt är istället för att styras av vad jag tror andra förväntar sig av mig. Att utforma arbetsuppgifter utifrån mina styrkor, det jag faktiskt kan och är bra på samt att på hemmaplan inte vara den ständiga projektledaren med superkoll på allt har varit rent förlösande. Inte alltid enkelt och smärtfritt förstås, att släppa kontrollen kan vara läskigt när man är ovan... Men jag är tacksam för året som varit, inte minst för den hjälp jag fått att samla tankarna, hitta strategier och komma vidare. Ensam är inte stark!

Konsten då? Mina tankar kring dess utveckling inför 2018? Tja, mycket har gått framåt, men allt gick inte heller så snabbt som jag hoppats i början av året. Företagsstarten skjöts framåt både en och två gånger tills jag beslöt mig för att ändå starta i samband med julmarknaden på Lindholmen men med beräkningen att jag når ett nollresultat mitt första bokföringsår. Mitt långsiktiga mål är självklart att gå med vinst och kunna utvidga, i annat fall hade jag ju lika gärna kunnat fortsätta på hobbynivå. Men jag behöver även här ta avstamp och börja arbeta mot drömmen, även om omständigheterna just nu inte tillåter en 100%-ig satsning. Nu finns mitt företag, jag kan delta i offentliga upphandlingar, fakturera, deklarera. Det är på riktigt helt enkelt om än i liten skala såhär långt.

Medlemskap i Konst i Härryda, Konstriket och konstnärsalliansen har lett till möten med andra konstnärer och ny publik vilket såklart varit några höjdpunkter under året och jag ser fram emot att få fortsätta vara i dessa sammanhang. När jag nu ser framåt så är inte mitt mål för året att toppa förra året i utställningsmängd, att maximera och vara med på så många utställningar och i så många olika sammanhang som möjligt utan snarare att välja ut de tillfällen som jag verkligen tror på. Jag kommer under året ha mina två första separatutställningar, den första i slutet av januari i Alingsås och den andra på Gyllene Hinden i Hindås i augusti. De två är mina främsta hållpunkter tillsammans med Konstriket senare under hösten. Vad som sedan ev. kan tillkomma låter jag än så länge hållas öppet. Erbjudanden får vägas mot de förutsättningar som finns och den kapacitet jag har, att äntligen börja landa i en acceptans av att inte veta vad det närmsta halvåret/året bjuder när det gäller detta och därför inte boka in mer fasta hållpunkter känns faktiskt skönt. Att plocka bort prestige, press att prestera och komma vidare på ett professionellt plan känns väldigt skönt just nu och jag hoppas den känslan vill hålla i sig. Var sak har sin tid...

Vad jag verkligen önskar mig för 2019 är ett år då jag får arbeta nära den verkliga kärnan i mitt skapande. Anledningen till att jag inte kan vara utan mitt måleri, att arbeta utifrån den kraft, lust, återhämtning jag finner däri och det uttrycksmedel som måleriet samtidigt blir för mig.