Nytt år = nya utmaningar?

... är det verkligen synonymt? Behöver ett nytt år innebära nya utmaningar? Svaret är ganska troligt JA. Oväntade händelser kommer troligtvis alltid föra med sig oväntade utmaningar men måste man själv planera för att utmana sig själv vidare i det man står i? För mig så lutar svaret åt NEJ i år. Jag har i flera år nu försökt planera för och söka fler & nya platser att få vara med och dela min konst på, det har varit oerhört roligt om än ibland pirrigt och stressigt att hinna färdigt, få ta plats, träffa likasinnade och genom det utvecklas.


Året som gått har varit väldigt lugnt på konstfronten, efter utställningen på Galleri Arken förra våren har jag knappt haft några åtaganden, dels på grund av covid19 och dels på grund av att jag i början av sommaren fick en ny cancerdiagnos vilket resulterat i ett halvår av behandlingar som satt ned mitt mående och min förmåga en hel del. Och när jag nu ser framåt på 2021 så är det (trots långt uppehåll på den fronten) inte utställningar som jag längtar efter.... det är nya uttryck.


Jag vill finna något nytt i mitt måleri, kanske förenkla, kanske få in mer föreställande element. Jag vet inte riktigt vad det är jag söker men jag vill nytt på ena eller andra sättet men hur når jag dit? Just nu så känns det som om kravlöst måleri utan deadline ger bäst möjlighet för mig att leka fram något sådant. Jag är inte, som så många andra år i januari sugen på att hoppa på konstutmaningar i stil med att "skissa en teckning per dag" "100 målningar på ett halvår" eller på att leta upp en kurs för nya intryck. Jag tror helt enkelt inte att det är där jag finner vad jag behöver denna gången. Tror att jag behöver måla på och prova oväntade vändningar och tilltag i måleriet - VÅGA prova nya grepp. Grepp som kan riskera gå åt skogen 99% av gångerna men som också kan träffa helt rätt och leda fram till något fantastiskt fint.Jag vill våga riskera att stå med 0 färdiga målningar för chansen att eventuellt finna nåt nytt som värmer och kittlar mitt sinne. Vågar jag släppa taget så helt och hållet? Jag vet inte, men jag vill och det får vara nog just nu.