Uppstart och kommande roligheter

Sakta men säkert drar vardagen in och tar över efter de fria, formbara semesterveckorna. Upplägg för det kommande läsåret sätts, fix och trix för att kunna bemöta och ta hand om det som kommer fylla året. Egentligen är det lite samma sak om det så gäller jobbet som ateljerista som det egenstyrda jobbet med konsten. Vad är målet för året, vilka hållpunkter och förutsättningar har vi och hur kan vi utifrån dessa arbeta på bästa sätt för att närma oss målet....

När det gäller mitt konstskapande så har jag medveten valt att hålla lite på "jobbstarten" på så vis att jag inte dragit igång och jobbat strukturerat under fredagarna än, tänker att det blir efter skolstarten på måndag. Eftersom jag fortfarande är sjukskriven på 25% så gäller det ju dessutom att rikta energin så att den räcker till för det den behöver räcka till, och det gäller ju både fast anställning och egenanställning. Under förra och denna veckan då vi startar upp arbetet på förskolan så blir det naturligt att extra mycket energi går till min tjänst som ateljerista och då är det inte läge att starta upp konsthösten på samma gång. Det spelar liksom ingen roll att 25% av arbetstiden redan är borttagen pga av sjukskrivningen, när det är tankemässigt intensivt som nu måste jag helt enkelt försöka reglera så att belastningen blir ännu lite mindre. Finna pauser med möjlighet för vila och återhämtning, allt för att nå ett hållbart liv i förlängningen. Nu betyder ju inte det att hjärnan är helt nollställd, saknar ideer och tankar inför framtiden. Men jag låter tankar stanna vid att vara tankar, samlar dem i mitt block och lägger åt sidan. Nu är inte rätt tid att ta tag i dem....Sen finns det såklart hållpunkter de närmsta 6 månaderna som jag redan nu varit tvungen att så smått börjat titta på för att se att planeringen håller och att den gör det även om jag skulle fortsätta behöva vara deltidssjukskriven. Viktigt för att det inte ska köra ihop sig och bli för mycket. Bland annat är det ju snart dags för Konstriket igen, 5 okt är det vernissage på Partille Herrgård och 6-7 okt håller jag öppet och visar min konst här hemma kl.11-18. Troligtvis blir det även en samlingsutställning med alla deltagande konstnärer från Härryda Kommun i samband med detta. Därefter deltar jag i en samlingsutställning med Konstnärsalliansen på Surte Glasbruksmuseum 12okt - 4nov. Första helgen i december blir det troligen att jag deltar i en julmarknad, men det är ännu lite öppet.... Annars är "konstkalendern" tom fram tills det är dags att hänga min första egna utställning på galleriet i Korpens Hantverksbutik (Alingsås) i slutet på januari. Och det är bra eftersom fokus i höst, precis som under förra året, ligger på att få tid att måla fritt, kravlöst utan någon som helst press, låta måleriet få vara den läkande kraft som den kan vara helt enkelt...


Lusten finns att hitta fler och nya möjligheter att få komma ut och visa min konst, men det är sådant jag skriver ned och skjuter lite på, det måste få vänta även om det är roligt... En nyhet som ändå blev klar under sommaren är att jag numera har en sida på konst2 vilket jag är väldigt glad för, det är ju faktiskt en helt ny kanal där fler konstintresserade kan få syn på min konst. Blir du nyfiken på hur sidan ser ut är det bara att gå in på www.konst2.se/ulrika-wickstrand där finns för övrigt en mängd grymma konstnärer presenterade. 

Målningen som frontar detta blogginlägg är förresten ett bra exempel på när jag verkligen släppt all press och alla krav på att prestera något särskilt utan bara gått loss med bästa målarfeeling. Det började med att jag gick för långt och "dödade" en målning, jag stannade inte i tid utan drog mina förändringar för långt så att all potential som funnits dog. Eftersom jag då inte hade något att förlora bestämde jag mig för att börja om från början och låta färg och form finna nya vägar. Efter en målarkväll så intensiv att den kändes som ett träningspass landade jag i det här, helabstrakta uttrycket. Väldigt annorlunda mot annat jag målat men jag är nöjd, `A vibrant dance´ har jag valt att kalla den.